VARHANNÍ KONCERT v kostele sv. Jakuba - Vltavotýnské kulturní léto 2023

VARHANNÍ KONCERT v kostele sv. Jakuba - Vltavotýnské kulturní léto 2023

Galerie

Městské centrum kultury a vzdělávání v Týně nad Vltavou Vás co nejsrdečněji zve do kostela sv. Jakuba na varhanní koncert Ondřeje Valenty.

Ondřej Valenta (*1990)

koncertní varhaník, pedagog Pražské konzervatoře, varhaník a regenschori při Královské kolegiátní kapitule na pražském Vyšehradě, kde spoluzaložil a umělecky vede mezinárodní festival "Varhanní Vyšehrad".

Mezi lety 2014 a 2019 studoval na Akademii múzických umění v Praze u Pavla Černého. Tomu předcházelo studium v letech 2009 - 2015 pod vedením předního českého varhaníka, Jana Hory, na varhanním oddělení Pražské konzervatoře, kde se zároveň věnoval hře na cembalo u Ivany Bažantové a hře na klavír u Jany Macharáčkové. Ve studiu hry na cembalo pokračuje i nadále na Akademii múzických umění v Praze ve třídě Moniky Knoblochové.

V akademickém roce 2017 / 2018 své vzdělání obohatil studijním pobytem na prestižní Universität Mozarteum v Salcburku pod vedením prof. Hannfrieda Luckeho. A dále pak v roce 2020 / 2021 na Hochschule für Musik und Theater v Mnichově u prof. Christine Schornsheim.

Úspěšně se zúčastnil již několika interpretačních soutěží (zejména Organum regium v Pardubicích a Bachův varhanní podzim v Brně). Své vzdělání doplňuje pravidelně na mistrovských kurzech u nás i v zahraničí (Německo, Francie, Nizozemí, Španělsko, Lichtenštejnsko) pod vedením předních odborníků (J. Tůma, M. Schmeding, P. Crivelaro, L. Lohmann, E. Wiersinga, T. Jellema, J. P. Griveau, S. Baier, K. Urbaniak).

Je vyhledávaným spoluhráčem s pěvci, instrumentalisty, sbory i orchestry. Vystoupil již například s Českým národním symfonickým orchestrem, PKF - Prague Philharmonia, Severočeskou filharmonií Teplice nebo Karlovarským symfonickým orchestrem. Intenzivněji spolupracuje především s flétnistkou Evou Prchalovou a houslistkou Šárkou Petříkovou, s nimiž založil soubor NiTrio. Jeho vystoupení zaznamenala také Česká televize a Český rozhlas. Kromě koncertní činnosti v České republice (Dvořákova Nelahozeves, MHF Karla Ditterse z Dittersdorfu, Festival Jakuba Jana Ryby, Tóny nad městy ad.) vystoupil již i ve Francii, Španělsku, Německu, Itálii, Švédsku, Dánsku, Rakousku a v Polsku. Vedle toho též publikuje odborné články.

Informace o akci a jejím konání

Zůstaňte informováni o našich novinkách

Přihlašte se do našeho newsletteru a budeme Vám zasílat novinky přímo na e-mail.