Každodenní život v barokních Čechách a na Moravě - VIRTUÁLNÍ UNIVERZITA TŘETÍHO VĚKU

Každodenní život v barokních Čechách a na Moravě - VIRTUÁLNÍ UNIVERZITA TŘETÍHO VĚKU

Galerie

MCKV otevírá 12. semestr virtuální univerzity třetího věku. Tentokrát bude tématem "Každodenní život v barokních Čechách a na Moravě". Univerzita je dostupná pro osoby se statutem důchodce a invalidního důchodce. Více informací o univerzitě na webu www.vu3v.cz. Kurzovné: 500 Kč za celý kurz, který obsahuje 6 přednášek (platí se při druhé, nejpozději však při třetí přednášce).

Termíny přednášek budou vždy v úterý: 6. 2., 20. 2., 5. 3., 19. 3., 2. 4. a 16. 4. 2024 Obvyklý čas přednášek je od 10:00 do 11:30.

Kurzy vedou lektoři z Městského muzea – případní zájemci se mohou hlásit do

20. února 2024 u paní Mgr. Evy Matouškové, tel.: 724 580 420.

Když se díváme na dějiny určité doby, vždy jakoby podvědomě začínáme u vladařů – králů, císařů či v moderní době prezidentů. Ale české dějiny neměly jen Karla IV., Jana Žižku či Valdštejna. Žily tam generace jakoby „zapomenutých“ prostých lidí, mužů a žen. Ti přece museli mít také své dějiny, své životní příběhy. Pokud archivy nabídnou dostatek dokumentů, můžeme je studovat se stejným zájmem a úspěchem jako korunované hlavy. A tak tento kurz sleduje každodennost těchto lidí, kteří žili před staletími na českém venkově, a nabízí témata, jež osvětlují život našich předků v celé šíři. Sem patří také kriminalita, sex, životní běh prosté ženy, ale pro severní Moravu také čarodějnické procesy či osobnost s nimi těsně spjatá – H. F. Boblig. Tato témata prozrazují, že venkovský život nebyl jen o práci, robotě, ale bylo tam mnoho zajímavých příběhů někdejších živých lidí, jejichž osudy mohou přinést jiný pohled na naši minulost. A toto poznání představuje hlavní smysl celého cyklu přednášek.

Informace o akci a jejím konání

Zůstaňte informováni o našich novinkách

Přihlašte se do našeho newsletteru a budeme Vám zasílat novinky přímo na e-mail.